Folytatódott a gyógyszertári ügyeletről szóló megbeszélés... tovább léptünk!

From 2016. április 19. 00:22

Folytatódott a Népjóléti Bizottságon az általam felvetett gyógyszertári ügyelet téma. Mint azt a múltkori bizottsági ülésen megígérték, a mai napra napirendi pont volt a téma. (Erről egy kis FB beszámoló: ITT)

Kaptunk egy felvilágosító anyagot, amelyben az alábbi rész szerepel:

 

"Keller Tamásné dr. bizottsági tag, gyógyszerész tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a fővárosban 2-3 ezer, kisebb vidéki településeken pedig akár 5-6 ezer forintba is kerülhet egy-egy ügyeleti óradíj – amennyiben e feladatot minden egyes esetben nem maga a patikatulajdonos, illetve munkatársa, hanem a feladatot vállalkozásként ellátó gyógyszerész végzi. 6.000,-Ft-os ügyeleti óradíjjal számítva, heti szinten ez 282.000,-Ft+ÁFA bérköltséget jelent a gyógyszertáraknak, ehhez hozzáadódik még a rezsiköltség és egyéb költségek. Az ügyeleti és készenléti szolgálatra jelenleg nincs finanszírozás, a bevételt sokszorosan meghaladják a költségek. Továbbá az igénybevevők nagyobb része nem szigetszentmiklósi, hanem környékbeli lakos."

 

Mivel számomra, és azok számára, akikkel beszélgettem erről az igényről, fontos téma a 0-24 órás gyógyszertári ügyelet, ígéretemhez hűen tovább boncolgattam a témát. Jeleztem, hogy én részletesebb kimutatást-beszámolót vártam, de valószínűleg én érthettem félre az előző ülésen hangzottakat. Mindemellett a jelenlegi információk alapján is képesek vagyunk a témáról érdemi tárgyalást, megbeszélést folytatni.

A tájékoztató elfogadása előtt szót kértem, és elmondtam azt, hogy ha jól értem, durván heti 400.000 forinttal számolva évi kb. 20.000.000 forintból lehetne gyógyszertári ügyelet Szigetszentmiklóson, ami igaz, nem kis összeg, de ha van rá igény, akkor folytassuk a téma további boncolgatását és keressünk egy mindenki számára megfelelő megoldást. Éppen ezért azt a javaslatot tettem, hogy készítsen a város egy felmérést, amiben megszondáztatjuk a lakosságot, hogy ennek tudatában van-e igény a 0-24 órás gyógyszertári ügyeletre, vagy a többség meg van-e elégedve a jelenlegi helyzettel. A múltkori helyi televízió interjúja után mindenre számítottam reakcióként, csak nem arra, ami ezután történt. (Senki ne izguljon, pozitív csalódás ért!)

A javaslatomra elmondta a gyógyszerész bizottsági tag társam, hogy ez komoly összeg a gyógyszertárosoknak, és igazából ez az egész ráfizetés lenne. Majd a bizottsági elnök tette fel a kérdést hozzám, hogy hogyan gondoltam a felmérést.

A felmérést én úgy gondoltam (mint már máskor is volt hasonló) hogy az önkormányzat készíthetne egy A4-es nagyságú kérdőívet, egy kis jelenlegi helyzetről szóló tájékoztatóval. A tájékoztatón pedig a lakók leírhatják a jelenlegi helyzetről a véleményüket válasz formában. A kérdőív eljuttatását pedig úgy oldanám meg (véleményem szerint), hogy a Kisvárosba betennénk egy lapot, illetve az iskolákban, óvodákban és bölcsődékben kapnának a szülők egy-egy ilyen ívet. Aki akarja kitöltve visszaadhatná. Erre az az érv jött válaszul, hogy valószínűleg mindenki akarna 24 órás ügyeletet, de én mondtam, hogy nem biztos ez, hiszen köztünk is akad olyan, aki szerint megfelelő a jelenlegi helyzet, de így legalább egy pontosabb felmérést tudnánk készíteni a lakossági többség akaratáról. Mivel a beszámoló anyaga régebbi tapasztalatok alapján készült, így nem tudhatjuk jelenleg, hogy egy majdnem negyvenezres városban hogyan vélekedik a többség az ügyelet igényéről.

Felmerült, hogy az ügyeleti nyitvatartás bekerüljön a Kisvárosba is (így szinte mindenkihez el fog jutni a jelenlegi állapotról szóló helyzet, azokhoz is, akiknek például nincs internetezési lehetőségük).

A mondandómat válaszként még kibővítettem azzal is, hogy itt nem kényszeríteni szeretném a gyógszertárosokat a 24 órás ügyelet számukra ráfizetéses nyitvatartásra (hiszen ez nekik tényleg nem éppen jó gazdaságilag), ezért arra gondoltam, hogy ha van rá igény a lakosság részéről és olyan összegről szól, ami Szigetszentmiklós várost nem hozza előnytelen anyagi helyzetbe, akkor az önkormányzat támogassa ezzel a költséggel az adott gyógyszertárat/gyógszertárakat. Így vegyük fel a kapcsolatot a gyógyszertárakkal, és kérdezünk rá, hogy melyik vállalna be önkormányzati támogatással ügyeletet (jelenleg 5 gyógyszertár csinálja, de az neme 0-24-ben).

Ezek után frakciótársam, Ladányi Sándor azt a módosítót javasolta az Összefogás Frakció nevében, hogy mivel Szigetszentmiklós Járási Központ, ezért próbáljuk már meg most bevonni a támogatásba a környékbeli településeket is, és mérjük fel egy járási központi gyógyszertári ügyelet fenntartásának lehetőségét. A Bizottság egyhangúlag elfogadta a módosítást (én pedig visszavontam a sajátom, hiszen ez mégjobb, ráadásul beletartozik az általam javasolt rész is, kivéve a felmérés készítése), így most azt tudom mondani, hogy az ügyelettel kapcsolatban egy újabb előrelépést tettünk meg a városban.

Az anyagban egyébként benne volt az is, hogy állami szinten megpróbálnak a jövőben gyógyszertári ügyeleti rendszert kiépíteni, de mi úgy véltük, hogy ha megtehetjük, akkor ne kelljen azért 1-2-3 éveket várni, mert az még nem 100%-os megvalósítást jelent.

Mellékelve az idei ügyeleti rend nyitvatartási időpontja és helyszíne. Töltse le mindenki, mert bármikor hasznos lehet!

 

 

Ha pedig valakinek véleménye van ezzel kapcsolatban, az írjon a nadzsi1@nadzsi1.info címemre, vagy hívjon telefonon: 06-20-491-99-07

FB kommentek